Otyłość stanowi drugi po paleniu tytoniu czynnik ryzyka rozwoju chorób przewlekłych, zwłaszcza cukrzycy, chorób układu krążenia i nowotworów złośliwych. Odsetek osób otyłych w Europie stale wzrasta, w Wielkiej Brytanii i Niemczech to już ok. 20%. Niestety Polska osiągnęła wskaźnik zbliżony do tych krajów.
Zdrowie nie jest dane nam raz na całe życie. Każdy człowiek jest narażony na zachorowanie.
Przestrzeganie zasad zdrowego trybu życia nie tylko poprawia stan zdrowia, ale także wpływa na lepsze samopoczucie, kondycję i urodę.
Dzięki aktywności fizycznej kształtujemy sylwetkę, poprawiamy elastyczność mięśni, nadajemy właściwą postawę sylwetce oraz usprawniamy metabolizm. Natomiast zdrowa dieta dostarcza nam niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Dzięki nim powstaje bariera ochronna przed wieloma chorobami. Zdrowa dieta, to zdrowe produkty pozbawione dodatków chemicznych.
Wyżej wymienione tematy były poruszane podczas 8 spotkań zorganizowanych od 18 do 24 września 2014 r. na terenie Powiatu Oleckiego.
Organizatorami spotkań było Starostwo Powiatowe w Olecku oraz Poliklinika z Olsztyna. Przeprowadzono je:
- na terenie Olecka: w Starostwie Powiatowym, Szkole Podstawowej Nr 1, Centrum Administracyjnym Obsługi Placówek Opiekuńczo – Wychowawczych, Warsztacie Terapii Zajęciowej, Niepublicznym Przedszkolu „Jedyneczka”,
- na terenie Kowal Oleckich: w Domu Pomocy Społecznej, Środowiskowym Domu Samopomocy oraz Gimnazjum.
Ogółem edukacją zdrowotną z zakresu zapobiegania nadwadze, otyłości oraz chorobom przewlekłym objęto 360 osób.
Zajęcia przeprowadzili: dietetycy, specjaliści ds. zdrowia, prewencji nowotworów oraz wychowania fizycznego.
Halina Kasicka