Praktyki kulinarne w Grecji
Marzanna Pojawa-Grajewska i Weronika Celina
Bronikowska-Chudy – nauczycielki Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych (ZSLiZ) w
Olecku uczestniczyły w stażu doskonalącym umiejętności zawodowe z zakresu sztuki
kulinarnej w ramach projektu „Europejski Program Doskonalenia Nauczycieli Branży HoReCa”,
realizowanego przez Fundację „Nowe Media” z Olsztyna. Staż trwał od 11
do 25 stycznia 2012 r.
Praktyki odbywały się w przepięknym regionie Macedonia w Grecji, w Hotelu Royal
Palace Resort w Platamonas nad Morzem Egejskim. Praktyka zagraniczna była
zorganizowana przez firmę Dionizos Theofilosa Vafidis, członka Klubu Szefów
Kuchni – mówi Marzanna Pojawa-Grajewska – Wicedyrektor ZSLiZ w Olecku
– Podczas
dwóch tygodni praktyk poznałyśmy kuchnię i tradycje Grecji. Przygotowywałyśmy
potrawy pod czujnym okiem szefa kuchni Kostantinosa Bizmpelis. Skrzętnie
notowałyśmy przepisy, realizując kulinarną podróż przez kuchnię jednego z
najciekawszych krajów Europy. W ramach stażu poznałyśmy kuchnię zimną, gorącą i
deserową kraju filozofów.
Kuchnia grecka obfituje w ciekawe smaki, zapachy i sposoby podania. Widoczne są
w niej wpływy europejskie – kontynentalne i wyspiarskie, azjatyckie, a nawet
afrykańskie – mówi Celina Bronikowska-Chudy – Wiele potraw jest znanych również
w Polsce, jak tradycyjna sałatka grecka. Natomiast znana w Polsce ryba po grecku
była zaskoczeniem dla rodowitych Greków, gdyż w kuchni greckiej nie jest znana
taka potrawa.
Ponadto obie Panie zapoznały się z procesem produkcyjnym sera Feta w wytwórni w
rejonie Salonik, a także z ekologiczną uprawą i produkcją wina w winnicy i
winiarni położonej w pobliżu miasta Larisa.
Jednocześnie w trakcie wizyty Panie zwiedziły atrakcje turystyczne regionu
Macedonii i okolic, tj. Saloniki, Masyw Olimpu, średniowieczny zamek Platamonas,
Dolina Tembi z greckim sanktuarium – Agia Paraskewi i źródłami Afrodyty,
klasztory w Meteorach, a także pracownię ikon w Kalambaka u podnóża Meteorów.
Zdjęcie: archiwum ZSLiZ w Olecku.
Anna Turowska
www.powiat.olecko.pl