Warsztaty kulinarne
20 kwietnia w Zespole Szkół Licealnych i
Zawodowych w Olecku zorganizowano „Warsztaty Kulinarne”. W spotkaniu
uczestniczyło 46 osób. Przybyłych na spotkanie przywitali Andrzej Kisiel,
Starosta Olecki oraz Beata Stypułkowska, dyrektor Zespołu Szkół Licealnych i
Zawodowych w Olecku.
Rozpoczęto od prelekcji na temat składu produktów żywnościowych. Marzanna Pojawa
– Grajewska, dietetyk mówiła, że jedzenie wpływa na to, jak się czujemy, jak
pracujemy oraz wyglądamy. Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne
konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres
przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić… Jednak wiele z tych substancji
dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje
alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę,… Dieta powinna być
naturalna i zrównoważona, pozbawiona składników przetworzonych i chemicznych.
Przed zakupem produktu warto więc przeczytać etykietę i dowiedzieć się, czy
produkt spełnia nasze oczekiwania.
Kolejną część spotkania w pracowni gastronomicznej ZSLiZ poprowadziły Alicja
Drażba i Anna Kulis. Uczestnicy mogli zobaczyć i przekonać się, że można szybko
i smacznie samemu przygotować zdrowe posiłki z produktów, takie jak np. ciastka
z otrębów pszennych, batoniki musli, kurczaka z warzywami na parze, sok z
pietruszki, … Prowadzące przekonywały, że zdrowe odżywianie to także odpowiednie
i samodzielne przyrządzanie potraw.
W przerwie grupa zobaczyła, a część kobiet również uczestniczyła w „MARATONIE
ZUMBY” na sali gimnastycznej szkoły.
Następne zajęcia kulinarne poprowadziła Iwona Żelichowska, która zapoznała z
tajnikami kuchni marokańskiej, pełnej aromatów wspaniałych naturalnych przypraw.
Przekazała paniom kilka przepisów tej kuchni. Po krótkim instruktarzu
uczestniczki w zespołach zajęły się przygotowaniem potraw.
Warsztaty zakończono degustacją smacznych i zdrowych posiłków kuchni
marokańskiej.
Halina Kasicka
www.zdrowie.powiat.olecko.pl

Więcej fotografii 
|